Brandwondenkampen

Het re-integratiekamp

Tijdens de zomervakantie gaan we 6 dagen op kamp. Ongeveer 60, Franstalige en Nederlandstalige, geheel of gedeeltelijk gerevalideerde brandwondenpatiënten van 5 tot en met 19 jaar genieten van een week samen zijn met lotgenoten. Dit kamp is bedoeld om de re-integratie in de maatschappij en psychische nazorg te ondersteunen.

Wist u dat brandwondenpatiëntjes soms jarenlang hun vakanties moeten opofferen voor operaties en huidtransplantaties? Het re-integratiekamp is dan ook vaak een unieke gelegenheid om eens onbezorgd op vakantie te gaan.

Vanaf de eerste kennismaking worden de kinderen opgenomen in onze grote familie, waar littekens bijzaak zijn en de positieve kanten van iedereen in het licht worden gesteld. Er worden vriendschappen voor het leven gesloten en sommige kinderen worden op termijn zelf begeleider, wat een extra dimensie geeft aan hun verbrand zijn.

Kortom: brandwondenkampen zijn uiterst belangrijk voor de genezing en de toekomst van elke brandwondenpatiënt.

Naast een fijne, gezellige tijd, worden de bestaande therapieën op kamp gewoon verder gezet, dankzij de aanwezigheid van ons paramedisch team (wondzorg, kinesitherapie, psychotherapie, logopedie…). Hierdoor onderscheiden we ons van gewone jeugdkampen.

Thermaal kuurkamp

Tijdens een 14- daags kamp in juli, gaan +/- 12 Nederlandstalige en Franstalige kinderen tussen de 6 en 16 jaar, met ernstige brandwonden in de beginfase van hun revalidatie, op kamp in het kuuroord van Spa.
Het bronwater van Marie Henriette is rijk aan koolhydraten, mineralen en sporenelementen. Het koolzuurbad, de onder-watermassage, massage onder een regengordijn, thermale douche, de ontspanningsoefeningen dragen bij tot de verbetering van de littekens:

– Afname van jeuk
– Verminderde pijn bij wrijving en contact
– Versoepeling van de huid
– Verminderde roodheid van de huid
– Verbeterde mobiliteit
– Verbetering van de slaapkwaliteit

Het thermaal kuurkamp speelt ook een rol bij de psychosociale re-integratie. Zo biedt het een stukje vakantie voor het kind, en leerschool hoe anderen omgaan met hun brandwonden, een tijdelijke ontlasting voor de ouders, een uitdaging om het eigen zelfvertrouwen weer te versterken, de mogelijkheid om de kinderen te observeren en op grond hiervan adviezen te formuleren naar hun ouders toe. 

Moeder-kind thermaal kuurkamp

Elk jaar worden er in België 400 kinderen opgenomen met ernstige brandwonden, waarvan 20% tussen de 0 en 4 jaar oud. Kinderen van deze leeftijd vormen een risicogroep voor ongevallen die brandwonden veroorzaken. Het kind gaat de wereld ontdekken, maar helaas loopt het soms fout.

Het is te moeilijk voor de kleintjes om weg te gaan zonder mama. Omdat deze jonge groep de meerderheid van de  kinderen met brandwonden vertegenwoordigt, hebben we in 2017 voor het eerst een 6-daags thermaal kuurkamp georganiseerd in Spa voor moeders en hun kind (0-6 jaar oud).

Ouders kampen na een ongeval met hun kind vaak met schuldgevoelens, momenten van moedeloosheid, gevoelens van eenzaamheid en onbegrip, twijfels over hun pedagogische aanpak en over hoe het nu allemaal verder moet met hun kind. 
Tijdens dit kamp krijgen de kindjes dagelijks behandelingen in de thermen van Spa met het natuurlijke bronwater van Spa. 
Ze blijven steeds bij hun mama. Naast de thermale behandelingen kunnen ze genieten van spel en ontspanning in het verwarmde zwembad  met het water van Spa.

Moeder en kind verblijven een week samen in het Domein CDSCA “La Villa Quisisana” in Spa. Pinocchio voorziet een all-in formule en organiseert in de namiddag leuke groepsactiviteiten. 
Moeders en kinderen wisselen hun ervaringen en verhalen met elkaar uit en ontdekken dat ze niet alleen zijn in deze situatie. Het helpt moeders hun schaamte- en schuldgevoelens beter te begrijpen en stimuleert hen in het volhouden van de vaak moeizame nazorg van hun kind. Na zo’n ongeluk is het niet eenvoudig om een evenwicht te vinden tussen de “beschermende houding” en “het zelfstandig zijn van je kind”. 
Ook ontdekken de kleine kinderen dat anderen ook littekens hebben, ze leren ze beter te accepteren.

16 + werking

Deze werking is gegroeid uit de re-integratiekampen. De activiteiten zijn cool en hedendaags, aangepast aan de noden en verwachtingen van de adolescenten en hun manier van omgaan met littekens.

We organiseren activiteiten voor +/- 20 jongeren, specifiek voor de leeftijdsgroep 16 tot en met 25 jaar.

Activiteiten:

– 3–daagse citytrip in eigen land
– Festivalitis
– Survival weekend
-…

Terugkomweekend

Midden november gaan we een weekend weg met de gezinnen waarvan het brandwondenpatiëntje heeft deelgenomen aan één van de twee thermale kuurkampen.
De ouders kunnen hier zelf deelnemen aan enkele kuren.
Het doel is uiteraard ook om aan ouders een praat– en contactforum te bieden met lotgenoten.
Op zaterdagnamiddag worden er verschillende workshops gehouden, waarbij het paramedische team de verschillende aspecten van de nazorg toelicht aan de ouders. Kinesist, dermatoloog, heelkundige chirurg, maatschappelijk assistent en zorgcoördinator, al deze professionals zijn het volledige weekend aanwezig. Hierdoor wordt de drempel verlaagd voor de ouders om informatie in te winnen.

Het is een uniek project dat ouders van zware brandwondenpatiëntjes de mogelijkheid biedt om samen met professionele zorgverleners op weekend te gaan. Dit om hen met raad en daad bij te staan in een “stressarme” omgeving.

vzw Pinocchio is bereid al het nodige te voorzien om een kind met brandwonden de optimale zorg en nazorg te bieden, maar belangrijk hierbij is ook dat ouders de geboden middelen correct en concreet toepassen, vandaar dit weekend.